La DGT ha anunciat novetats i actualitzacions de la senyalització que, en alguns casos, cal explicar

Aquest 2023 s’incorporaran senyals de trànsit al catàleg vigent.

Fa 18 anys que no es toca el catàleg de senyals de trànsit que trobem a les vies del país i cada cop estan més obsolets, de manera que ja s’està treballant en el decret que entrarà en vigor el 2023 i que implicarà nous senyals que haurem d’aprendre.

Alguns seran completament nous, mentre que d’altres s’actualitzaran o es milloraran per poder-se adaptar millor al temps actual. Ara veurem les novetats principals.

P-35

Perill per canvis de carril freqüents

Aquest senyal es col·locarà en trams de via en què hi ha molts canvis de carril, com ara autopistes i autovies amb moltes entrades i sortides. Els encreuaments de les trajectòries augmenten el risc de col·lisió. 

P-24a
Presència habitual de senglars
Si bé hi ha un senyal que ja adverteix de la presència d’animals salvatges que poden envair la carretera, la proliferació i perillositat dels porcs senglars ha fet que la DGT els dediqui un senyal.
​La població està sensibilitzada amb la perillositat dels senglars, de manera que advertir-la especialment d’aquests animals pot fer que la gent vagi amb més prudència. 
P-33
Risc de boira espessa i sobtada
Aquest senyal, que indica que estem entrant en una àrea on ens podem trobar un banc de boira que ens deixi sense visibilitat, s’ha remodelat completament i ja no és un cotxe amb tot de puntets al voltant: ara és més gràfic i representa un cotxe entrant en una zona sense visibilitat.
P-21b
Zona molt freqüentada per gent gran
De la mateixa manera que hi ha senyals de perill per àrees infantils properes i pel risc que un infant cometi una imprudència, també s’habilitarà un senyal que avisi de la presencia habitual de persones grans, com ara un casal d’avis.
P-21a
Renovació del senyal d’àrea escolar
El clàssic senyal de precaució per afluència d’infants en una àrea escolar canvia els gèneres dels ninots protagonistes. Si fins ara era un nen gran qui duia de la mà una nena petita, ara és la germana gran que arrossega el nen petit.
R-118
Prohibida la circulació de patinets elèctrics
Fa 18 anys no havíem de patir per si ens atropellava un patinet elèctric perquè no se’n veia cap pel carrer. Ara n’hi ha per tot arreu, i la DGT ha previst un senyal per als ajuntaments que decideixin restringir l’accés als vehicles elèctrics de mobilitat personal, com els patinets, segways o plataformes elèctriques.
R-422
Obligatori baixar de la bici
A determinats llocs d’un poble o ciutat és de sentit comú que una persona que vagi en bici baixi i no posi en perill els vianants. Aquí seria indicat posar un senyal d’obligació de baixar de la bici i anar caminant. Imaginem un lloc com el Portal de l’Àngel de Barcelona un dissabte a la tarda.
R-120
Prohibida la circulació a vehicles contaminants
Aquest senyal impedeix la circulació als vehicles que no compleixin els requisits ambientals que s’especificarien en un cartell addicional que dirà quina etiqueta ambiental pot passar i quina no. En part, el senyal dels bancs de boira també s’ha modificat perquè es podia confondre amb aquest.
P-8
Pas a nivell: el tren que hi surt ja no és del segle passat
El senyal que indica la proximitat d’un pas a nivell sense barreres actualment té la silueta d’una locomotora com les de les pel·lícules de l’oest, del segle XIX.
El nou senyal s’ha modernitzat i ja representa una locomotora actual, que ve de cara, no de costat com a l’actual.  

S-1b i S-1c

Canvis en els carrils de la via

Aquests nous cartells adverteixen de canvis en els carrils de la via per on vas. El primer, l’S-1b, et diu que la via per on vas tindrà diversos carrils a partir de llavors, i, per tant, s’hi aplicaran les normes de circulació pertinents. El segon, l’S-1c, indica que un dels carrils de la via, habitualment el central, en alguns trams formarà part del teu sentit de circulació, però en d’altres serà un carril en sentit contrari.

Aquests són només deu dels nombrosos canvis i renovacions del catàleg de senyals que preparen la DGT i el Ministeri de Transports per al 2023. Si en vols veure més, et recomanem que donis un cop d’ull a aquest fil de Twitter.

Asociación de vecinos Aiguaviva Parc Asociación de vecinos Aiguaviva Parc

Por Asociación de vecinos Aiguaviva Parc

descripcion del perfil

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
Hola! Necesitas ayuda? Hablemos por WhatsApp :)